Düğün orkestrası
Yayınlanan tarafından dugundavet içinde Müzik · Salı 12 Ock 2021
Profesyonel ve işini iyi yapan düğün orkestraları arasından seçim yapmak zor fakat bir o kadar da keyifli bir süreç. Beklentilerinizi karşılayacak bir canlı müzik grubu, size ve misafirlerinize sahne performansları ile unutulmaz bir düğün yaşatabilir. Ne aradığınızı bilirseniz, düğün orkestrası seçmek eğlenceli olabilir.
Düğününüz için bir canlı müzik grubu ararken nelere dikkat etmelisiniz? Canlı müzik ücretleri nasıl belirleniyor? Orkestra kaç kişi olmalı? gibi sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız.
Repertuar :
Düğünde sizi ve misafirlerinizi eğlendirmesi için bir canlı müzik grubuna karar verdiniz. Orkestra arayışına başlamadan önce ihtiyacınız olan müziğin içeriğine karar vermelisiniz. Orkestranız sahnede nasıl bir repertuar üzerinden performans gösterecek? Yerli mi, yabancı mı ? Yada her ikisini birden icra etmesini mi istiyorsunuz? Öncelikle eşinizle ve belki yakın arkadaşlarınızla konuşup, bunu belirlemelisiniz. Bu konuyu açıklığa kavuşturduktan sonra 1. adımı geçmişsiniz demektir. Artık ne aradığınızı biliyorsunuz.
Canlı müzik ücretleri
İkinci adım, düğününüzde sahne alacak canlı müzik grubu için ayırmış olduğunuz bütçe. Canlı müzik için ayırdığınız bütçe aynı zamanda sahne alacak müzisyen sayısını da etkileyecek, bunu unutmayın ve buna göre insiyatif kullanın. Profesyonel bir orkestra da müzisyenler için kişi başı 500-tl ile 1000-tl arasında bütçe ayırmalısınız.
Orkestra içeriği :
Şarkıların orjinale yakın icra edilmesi, hem dinleyenler, hem de müzisyenler için önemlidir. Canlı müzik grubunun sahnede iyi bir performans göstermesi, iyi müzisyenler ile mümkündür. 6 kişilik bir düğün orkestrası ile 2 kişilik bir canlı müzik ekibini elbette performans açısından bir tutamayız. Ortalama bir orkestra da kaç kişi olmalı? Bu soruyu şöyle cevaplayabiliriz.
1- Solist ( ayrı bir kişi de olabilir, orkestra içinde enstruman çalan biri de olabilir )
2- Vurmalı çalgılar ( Davul, Perküsyon yada darbuka , bendir vs )
3- Bas gitar
4-Tuşlu çalgılar
5-Telli çalgılar ( Gitar, ud, kanun, bağlama gibi )
Yukarıda saydığımız bu müzisyen grubu, ortalama bir düğün orkestrası için yeterlidir. Bütçeniz uygunsa müziği zenginleştirmek için yaylı ve nefesli enstrumanlar bu gruba eklenebilir. Müzik grubu ile yapacağınız toplantıda bunları konuşabilirsiniz.
Sahne Performansı ;
Düğün için canlı müzik grubu arayışınızda karşınıza çıkacak yada size önerilen alternatiflerin videolarını zaten izleyeceğinizi düşünüyoruz. Ancak burada kritik nokta adı üstünde ” canlı performans”. Hayal kırıklığına uğramamak için seçmiş olduğunuz müzik grubunu mutlaka canlı izleyin. Canlı performansını izlediğiniz ve düğününüzde sahne alması için anlaştığınız orkestranın sahne görselini alın. Aynı grubun düğün günü sahnede olmasında hassas davranın. Çalan orkestra aynı, fakat solist değişik olursa performans da değişik olur, bundan emin olabilirsiniz.
Görüntü :
Düğün davetlilerinizin, düğününüze olabildiğince şık ve bakımlı geleceğinden eminsiniz. Peki sahne alacak müzik grubu? Orkestranın hem göze, hem kulağa hitap etmesi önemlidir ve pozitif bir enerji yayar. Orkestranızın düğün günü nasıl bir kıyafet giyeceğini konuşun. Tek tip yada renkli… Önemli olan düğün atmosferine uygun bir görselin ortaya çıkmasıdır.
Kulis :
Canlı müzik grubunun düğün öncesi hazırlanması ve aralarda dinlenmesi için kulis olarak kullanılacak bir oda gereklidir. Sahne almadan önce müzisyenlerin yeme-içme ihtiyaçlarının giderilmesini, kuliste bir boy aynasının bulunmasını sağlayın.