Her toplumun kendine has yüz yıllar öncesinden gelen belirli gelenek, görenek yaşantısı vardır. Bu gelenekler, zaman içerisinde şartlara göre gelişmeler ve değişmeler göstererek devam etmektedir. Sünnet de, Türk toplumunda erkek çocuklara uygulanan bu geleneklerden biridir.
Sünnet geleneklerinde neler vardır?, Sünnet ne zaman yapılır, sünnet çocuğu ne giyer?, kirve kime denir? Tüm bu soruların yanıtları için şimdi biraz detaylara girelim…
Sünnet ama ne zaman?
Sünnet edilecek çocuk yaşı konusunda birbirinden farklı fikirler olsa da yeni doğan çocuklara ilk 20 gün içinde uygulanmasının , yaranın hızlı iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin az olması sebebiyle tercih edilebileceği doktorlar tarafından belirtiliyor.
Sünnetin 2 yaşından önce ya da 4 yaşından sonra yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, 2 ve 4 yaş arasında çocukların korkuya kapıldıklarını belirtiyorlar. Ayrıca bu dönemdeki çocuk, psikolojik olarak vücudu üzerinde yapılan her türlü işlemi “kendisini cezalandırmak için yapılıyor” şeklinde algılayabiliyor. Modern çağda elinizdeki tüm olanakları kullanın, sünnet öncesi bir psikolog dan yardım alabilirsiniz.
Okula devam eden çocukların sünnet düğünü organizasyonunu yaz tatiline denk getirmek, davetliler ve sünnet çocuğunun okul devamsızlığı açısından önemlidir.
Sünnet operasyonu ne zaman yapılır?
Sünnet operasyonunun düğünden en az 1 hafta önce gerçekleşmesi, hem sünnet çocuğunu hem de ailesini rahatlatır.
Sünnet düğünü geleneklerinde, sünnet olacak çocuk bir hafta önce akraba ve tanıdıklara götürülerek el öptürülür, sünnet davetiyesi bırakılır. Sünnet kıyafetleri için iki önemli aksesuar, başa giyilen takkesi ve çapraz olarak sünnet kıyafetinin önüne takılan “maşallah” yazılı kumaş şerittir.

Sünnet düğünü organizasyonlarında en çok merak edilen konulardan biride, Sünnet takısının misafirler tarafından ne zaman ve ne şekilde takılacağıdır.
Sünnet çocuğuna düğüne katılanlar çeşitli hediye, para, altın gibi takıların takılması geleneksel sünnet düğünü geleneklerindendir.
Bir sünnet düğünü organizasyonunda, Sünnet çocuğu, belirlenen bir müzik yada geleneksel “mehter takımı” yada “zeybek ekibi” eşliğinde sahneye yürüyerek veya sünnet tahtı ile getirilir. Bu esnada Sünnet çocuğunun anne ve babası bu seremoniye eşlik edebilir veya sahnede bekleyebilir. Sünnet girişi seremonisi bittiğinde, anne ve baba, sünnet çocuğu ile taht önünde veya sünnet çocuğu için oluşturulmuş köşede hatıra fotoğrafları çekilir. Bu işlemin hemen ardından sünnet çocuğunun 1.derece yakın akrabaları ( dede, nine, amca, dayı, teyze, hala vs.) hem takı takmak , hem de hatıra fotoğrafı çektirmek için sünnet köşesine yönelir, diğer misafirlerden isteyenler sıra oluşturarak sünnet çocuğuna takılarını takar veya takı sepetine ( kesede olabilir) takılarını bırakırlar.
Kirve kime denir?
Geleneklerimizde sünnet işlemi yapılırken, çocuğu tutan kişiye “kirve” denir. Kirve olan kişi artık sünneti yapılan çocuğun akrabası muamelesi görür, sünnet masraflarına katkıda bulunması da geleneklerdendir. Kirve çocukları ile sünnet edilen çocuk kardeşleri evlenemezler. Bu tür evlenmeler yakın akraba evliliği gibi değerlendirilir.
Sünnet kınası
Sünnet düğünü organizasyonlarında her zaman olmasa da kına yakılması aileler tarafından uygulanabilen bir törendir. Kız kınasında olduğu gibi, ellerinde mumlar eşliğinde misafirler sünnet çocuğu ile sahneye gelirler (müzik eşliğinde).Tahta oturtulan sünnet çocuğuna, girişten kullanılan müzikten farklı bir müzikle kına yakılır, hemen sonrasında eğlence başlar.
Sünnetten birkaç gün sonra mevlüt okutmakta yaygın sünnet geleneklerindendir.
Sünnet Düğünü Müzikleri
Anne ve babalar için erkek çocuğun ergenliğe geçişini temsil eden, sünnet düğünlerinde nasıl müzikler tercih edilir, birazda bu konudan bahsedelim.
Yukarıda da değindiğimiz gibi, genelde yaz aylarında organize edilen sünnet düğünlerine, sünnet çocuğunun arkadaşları, arkadaşlarının anne ve babaları, akrabalar vs. davet edilir. Müzik konseptini belirlerken davet edilenleri göz önünde bulundurun. Çocuğun arkadaşları ve aileleri geleceğinden, Türkçe müziklerin içeriğini geniş tutun. Karadenizli misafirlerinizde olabilir, doğulu halay seven misafirlerinizde.
Yemekli bir sünnet düğünü organizasyonu düşünüyorsanız, yemek müziğinde canlı fasıl ekibine çoğunluk olumlu bakacaktır.Yaş grubu olarak çocukların müzik ihtiyaçlarını, profesyonel bir dj kiralayarak halledebilirsiniz.
Sünnet düğünü organizasyonlarında neler yapılabilir?
Sünnet düğünü organizasyonu, sünnet çocuğu için yapılsa da, çoğu anne ve baba kendi düğünlerinde yapamadıkları organizasyonları, bu organizasyonlarında gerçekleştirmek isterler.
Sünnet çocuğunun, kendisi için yapılan bu kutlamadan keyif alması, heyecan duyması ve önemsendiğini hissetmesi önemlidir. Bu yüzden, sünnet kıyafet seçiminden, sünnet organizasyonu detaylarına kadar olan süreçte, onunda fikirlerini almanızı öneririz.
Yemekli sünnet düğünü organizasyonlarında çocuk sayısı ve yaş grubuna göre yetişkin animatör veya palyaço kiralamak yükünüzü hafifletecektir. Yine organizasyon alanına kurulabilecek şişme oyun parkı da çocukların eğlenmesi için iyi bir alternatif olacaktır.
Sünnet tahtı ile yapılan giriş seremonilerinde yeniçeri kıyafetli mehter takımı veya yöresel kıyafetleri ile zeybek ekibi kullanmak son zamanlarda trend.
Sünnet alanında çocuklar için ayrı bir bölüm yapmak, çocuklara özel bir yemek menüsü çıkarmak, geleneksel pamuk şekeri, patlamış mısır, macun, elma şekeri ikram etmek çocukları gülümsetecektir.

şeker köşesi
Farklı bir sünnet düğünü organizasyonu için çocuklara özel “karaoke partisi” organize edebilirsiniz. bilgi için www.turkishkaraoke.com